Z trochę innej beczki, ale myślę, że nie offtop- Czy jest ktoś w stanie podać, gdzie można znaleźć lub jak "zrobić" specyficzny szary"metaliczny/metalik" którym malowane były sowieckie celowniki, np. jeśli ktoś posiada, NSPU lub POSP - dokładnie o taki odcień mi chodzi. Na kilku celownikach mam tą samą farbę, więc potrzebuję tylko jeden odcień, aby zamalować odpryski. Proszę o propozycje, ew. dokładną nazwę tego odcienia/farby, abym mógł o nią popytać w jakichś sklepach z farbami.
przed tym jak napisałeś posta, poszedłem do sklepu i kupiłem właśnie hammerite ;P i szczerze powiem, że jak się z bliska nie przypatrzy, to nie widać, że było malowane, z resztą ja malowałem raczej tylko w takich mało "reprezentacyjnych" miejscach, np. koło mocowania szyny w pso, chyba tylko jeden odprysk na widoku zamalowałem na nspu(nad pokrywą modułu elektroniki). Snail Czemu odradzasz malowanie?
jasny pieron :D jak dawno tego na allegro nie było ;p Mimo tego, że nie jestem snail, to mogę ci powiedzieć że jak cena nie przekroczy 1800- 2k zł, to możesz to brać, nie powinieneś stracić. To nowsza wersja NSPU, który posiadam. Lżejszy i lepsza jakość obrazu. jak bym miał kasę to bym to brał ;p U mrówki możesz kupić do niego jeszcze metalową skrzynię transportową, tutaj masz praktycznie cały zestaw tylko że bez ładowarki. Ciekawa strona, gdzie dowiesz się bez problemu, jak załączyć nspu i 1pn58 na ogólnie dostępnych akumulatorkach/bateriach- http://homepage.ntlworld.com/kalashnikov/index/russianguns/homex.html i jeszcze jedna- http://www.dragunov.net/scopes.html tu ogólnie są pokazane prawie wszystkie sowieckie noktowizory i celowniki.
Według mnie optyka tylko szpeci AK ;)
Do tego rzucając moim 'kochanym' AKS'em w błoto nie zniósł bym jakby się kolimator za pół tysiaka po prostu się rozpadł :/
Autor cytatu: ForestWedług mnie optyka tylko szpeci AK ;)
Do tego rzucając moim 'kochanym' AKS'em w błoto nie zniósł bym jakby się kolimator za pół tysiaka po prostu się rozpadł :/
wątpię, żeby pk-a rozpadło się szybciej niż kałach ;p To nie kolimator-to noktowizor... Ja jak coś kocham to tym nie rzucam ;p poza tym, nie biorę swojego nspu na zebrania- niema sensu, jest za ciężki i nieporęczny,służy mi do "szpanu" ;P. na akcje zabieram coś mniejszego i lżejszego- pso-1 ;p poza tym, to ja nie sądzę, żeby optyka szpeciła ak ;p fajnie wygląda z pso-1, z nspu to taka busola, nic z tym nie można zrobić poza położeniem się strzelaniem ;p
Autor cytatu: echelon4Nie no normalne, chyba wezmę się za pracę w systemie trzy zmianowym.
Piękna jest....ale czemu to takie drogie :/.
drogie, bo każdy noktowizor jest dość drogi, szczególnie taki "rarytas".
nom
ale jeśli ci na tym zależy- to napisz do allegro, koleś nie miał prawa zakończyć aukcji przed czasem, nie było tego nigdzie napisane, więc jak by ci przyznali rację, to musi rozpocząć od nowa aukcję i ma się normalnie rozwijać. Ja osobiście uważam, że to niema sensu, za jakiś miech czy rok i tak będzie jakiś na allegro ;p
ja go nie "capnalaem" - bylem na wakacjach na krecie :) wiedza potfur i yakarov
ew moge pokazac bilet lotniczy :P EDIT: - teraz patrze ze to wersja 1PN58-2 - produkowana do teraz, wlasnie wrocilem jak sie otrzasne to wrzuce linki gdzie mozna toto kupic z dostawa do polski
Na krecie? .. no tego to nie wiedziałem, ale że na wakacjach był - potwierdzam.
... swoją drogą - jak byłem mały, to byłem święcie przekonany że na krecie mieszkają krety i kretyni.
oto i obiecany link, z tym ze ceny w rublach nie maja sie ni jak do cen z wysylka do nas :(
a wywiezienie tego bez licencji eksportowej jest prawie ze nie możliwe
cena z dnia 2007-12-19: 1300 usd with delivery "DHL"
rosjanie w latach 90-ych wprowadzili dziwny sposob oznaczania noktowizorów, po nazwie modelu dodana jest cyfra np "-1" która winna oznaczac typ broni do jakiej jest on dostosowany i tak na przykładzie 1PN93:
nie ze bym byl upierdliwy ale wiekszosc tych kolimatorow to cuda z bialorusi
w 2005 rosianie produkowali co następuje:
Collimating sight VK-10-T (1P66)
Collimating sight Nit'-A
Versatile sight collimator 1P61 (UV-1)
Collimating sight Puma-1
Collimating sight Taiga-2U
a bialorus:
Night collimating sights PKN-013M (Kojyot) and PKN-03M-01 (Republic of Belarus)
Collimating sight PK-A (Republic of Belarus)
Versatile collimating sight PK-01 (Republic of Belarus)
Collimating sight PKS-07 (Republic of Belarus)
Collimating sight PK-06 (PKU-K1) (Republic of Belarus)
Stereoscopic collimating sights PSK-8 and PSK-20 (Republic of Belarus)
Boresighting collimator KKhP (Republic of Belarus)
Boresighting collimator KKhP-P (Republic of Belarus)
dane pochodza z "Entsiklopedija Oruzhie i tekhnologii Rossii. XXI vek. Tom 11 - Optiko-elektronnye sistemy i lazernaja tekhnika"