Niezalogowany (Zaloguj się)
  • Reklama

• Kategorie

Подобные

Podobne

• Konkurs

• Konkurs fotograficzny rus.mil.pl - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com

Vanilla 1.1.10 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1. # 31
    Z trochę innej beczki, ale myślę, że nie offtop- Czy jest ktoś w stanie podać, gdzie można znaleźć lub jak "zrobić" specyficzny szary"metaliczny/metalik" którym malowane były sowieckie celowniki, np. jeśli ktoś posiada, NSPU lub POSP - dokładnie o taki odcień mi chodzi. Na kilku celownikach mam tą samą farbę, więc potrzebuję tylko jeden odcień, aby zamalować odpryski. Proszę o propozycje, ew. dokładną nazwę tego odcienia/farby, abym mógł o nią popytać w jakichś sklepach z farbami.
  2. # 32
    hammerite ma podobne, a tak na serio to bym ich nie malowal
  3. # 33
    przed tym jak napisałeś posta, poszedłem do sklepu i kupiłem właśnie hammerite ;P i szczerze powiem, że jak się z bliska nie przypatrzy, to nie widać, że było malowane, z resztą ja malowałem raczej tylko w takich mało "reprezentacyjnych" miejscach, np. koło mocowania szyny w pso, chyba tylko jeden odprysk na widoku zamalowałem na nspu(nad pokrywą modułu elektroniki). Snail Czemu odradzasz malowanie?
  4. # 34
    Bo w odpryskach tkwi urok ruskiego szpeju :)
  5. # 35
    po upływie ok. godziny, lakier zaczął nieco jaśnieć, więc wziąłem rozpuszczalnik i zmyłem lakierowane odpryski. Wygląda lepiej w takim stanie :D
  6. # 36
    kolega pumba mnie ubiegl - ale dokładnie temu:)
  7. # 37
    snail - co to warte?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=451413225 tak se zalicytowalem ;)
  8. # 38
    jasny pieron :D jak dawno tego na allegro nie było ;p Mimo tego, że nie jestem snail, to mogę ci powiedzieć że jak cena nie przekroczy 1800- 2k zł, to możesz to brać, nie powinieneś stracić. To nowsza wersja NSPU, który posiadam. Lżejszy i lepsza jakość obrazu. jak bym miał kasę to bym to brał ;p U mrówki możesz kupić do niego jeszcze metalową skrzynię transportową, tutaj masz praktycznie cały zestaw tylko że bez ładowarki. Ciekawa strona, gdzie dowiesz się bez problemu, jak załączyć nspu i 1pn58 na ogólnie dostępnych akumulatorkach/bateriach- http://homepage.ntlworld.com/kalashnikov/index/russianguns/homex.html i jeszcze jedna- http://www.dragunov.net/scopes.html tu ogólnie są pokazane prawie wszystkie sowieckie noktowizory i celowniki.
  9. # 39
    Nie no normalne, chyba wezmę się za pracę w systemie trzy zmianowym.
    Piękna jest....ale czemu to takie drogie :/.
  10. # 40
    Według mnie optyka tylko szpeci AK ;)
    Do tego rzucając moim 'kochanym' AKS'em w błoto nie zniósł bym jakby się kolimator za pół tysiaka po prostu się rozpadł :/
  11. # 41
    Wątpię by przykładowe PK-A się od takiego czegoś rozpadło.
  12. # 42
    Autor cytatu: ForestWedług mnie optyka tylko szpeci AK ;)
    Do tego rzucając moim 'kochanym' AKS'em w błoto nie zniósł bym jakby się kolimator za pół tysiaka po prostu się rozpadł :/

wątpię, żeby pk-a rozpadło się szybciej niż kałach ;p To nie kolimator-to noktowizor... Ja jak coś kocham to tym nie rzucam ;p poza tym, nie biorę swojego nspu na zebrania- niema sensu, jest za ciężki i nieporęczny,służy mi do "szpanu" ;P. na akcje zabieram coś mniejszego i lżejszego- pso-1 ;p poza tym, to ja nie sądzę, żeby optyka szpeciła ak ;p fajnie wygląda z pso-1, z nspu to taka busola, nic z tym nie można zrobić poza położeniem się strzelaniem ;p

Autor cytatu: echelon4Nie no normalne, chyba wezmę się za pracę w systemie trzy zmianowym.
    Piękna jest....ale czemu to takie drogie :/.

drogie, bo każdy noktowizor jest dość drogi, szczególnie taki "rarytas".
  13. # 43
    Wiem czemu drogie... to jest takie narzekanie dla samego narzekania, co by sobie człowiek ponarzekać mógł :)
  14. # 44
    i juz ktos na lewo go capnal (snail?)
  15. # 45
    nom
    ale jeśli ci na tym zależy- to napisz do allegro, koleś nie miał prawa zakończyć aukcji przed czasem, nie było tego nigdzie napisane, więc jak by ci przyznali rację, to musi rozpocząć od nowa aukcję i ma się normalnie rozwijać. Ja osobiście uważam, że to niema sensu, za jakiś miech czy rok i tak będzie jakiś na allegro ;p
  16. # 46
    przepraszam will ze nieudalo mi sie ci pomoc :(

ja go nie "capnalaem" - bylem na wakacjach na krecie :) wiedza potfur i yakarov
    ew moge pokazac bilet lotniczy :P

EDIT: - teraz patrze ze to wersja 1PN58-2 - produkowana do teraz, wlasnie wrocilem jak sie otrzasne to wrzuce linki gdzie mozna toto kupic z dostawa do polski
  17. # 47
    Na krecie? .. no tego to nie wiedziałem, ale że na wakacjach był - potwierdzam.
    ... swoją drogą - jak byłem mały, to byłem święcie przekonany że na krecie mieszkają krety i kretyni.
  18. # 48
    nie zalezy mi na nim jakos ekstra. bylem ciekaw co to ten 58-2
  19. # 49
    oto i obiecany link, z tym ze ceny w rublach nie maja sie ni jak do cen z wysylka do nas :(
    a wywiezienie tego bez licencji eksportowej jest prawie ze nie możliwe

cena z dnia 2007-12-19: 1300 usd with delivery "DHL"

linkt tu:
    http://www.optik-shop.ru/index.php?productID=62
  20. # 50
    25000 rubli? To jakieś 2300zł, więc średnio okazyjna cena ;)
  21. # 51
    Jak za nowy, to cena w sam raz ;p
  22. # 52
    rosjanie w latach 90-ych wprowadzili dziwny sposob oznaczania noktowizorów, po nazwie modelu dodana jest cyfra np "-1" która winna oznaczac typ broni do jakiej jest on dostosowany i tak na przykładzie 1PN93:

1PN93-1 : AK-74, AN-94, VSS, AS
    1PN93-2 : AK-74, RPG-7V
    1PN93-3 : PKM, SVD
    1PN93-4 : SVD
  23. # 53
    A czym w takim razie praktycznie różni się 1ka od 4ki?
  24. # 54
    powiekszeniem, katem widzenia, troche masa i wyskalowaniem :)
  25. # 55
    Drobne pytanie, a czo to?
    /lh/photo/hnnELhSngHcF0GxLM0_7fg
    /lh/photo/iimNiO_wbQpU5Zv7Fbyuqg

(chodzi o kolimator oczywiście, widziałem że był też używany na AK74)
  26. # 56
    Trochę przypomina EKP-8-02. Może jakiś wcześniejszy model.

Edycja:
    Albo inaczej, przypomina serię EKP-8.
    Są to elektroniczne kolimatornije priceły. Przeznaczone na rynek cywilny i nie tylko. Popularne Kobry.
  27. # 57
    wg mnie to jakaś mutacja kolimatora nit-a
  28. # 58
    Nie nie NIT-A to "rozwojowy" 1P29.
  29. # 59
    Taka mała zagwozdka.
    Ile razy widzieliście optykę na AK-74 w warunkach bojowych.
    Nie wliczając noktowizji.

Słynne PGO-7 w Afganistanie.
    Z drugiej wojny w Czeczeni kilka razy PSO-1 i raz PKS-07.

A gdzie te Kobry i inne szumnie reklamowane jako projektowane z myślą o jednostkach specjalnych.
  30. # 60
    nie ze bym byl upierdliwy ale wiekszosc tych kolimatorow to cuda z bialorusi
    w 2005 rosianie produkowali co następuje:
    Collimating sight VK-10-T (1P66)
    Collimating sight Nit'-A
    Versatile sight collimator 1P61 (UV-1)
    Collimating sight Puma-1
    Collimating sight Taiga-2U

a bialorus:
    Night collimating sights PKN-013M (Kojyot) and PKN-03M-01 (Republic of Belarus)
    Collimating sight PK-A (Republic of Belarus)
    Versatile collimating sight PK-01 (Republic of Belarus)
    Collimating sight PKS-07 (Republic of Belarus)
    Collimating sight PK-06 (PKU-K1) (Republic of Belarus)
    Stereoscopic collimating sights PSK-8 and PSK-20 (Republic of Belarus)
    Boresighting collimator KKhP (Republic of Belarus)
    Boresighting collimator KKhP-P (Republic of Belarus)

dane pochodza z "Entsiklopedija Oruzhie i tekhnologii Rossii. XXI vek. Tom 11 - Optiko-elektronnye sistemy i lazernaja tekhnika"

a tu cyrlicą:

Прицелы коллиматорные для стрелкового оружия:
    Визир коллиматорный ВК10-Т (1П66)
    Прицел коллиматорный "Нить-А"
    Универсальный коллиматор выверки 1П61 (УВ-1)
    Прицел коллиматорный "Пума-1"
    Прицел коллиматорный "Тайга-2У"
    Прицелы ночные коллиматорные ПКН-013М ("Койот"), ПКН-03М-01 (Республика Беларусь)
    Коллиматорный прицел ПК-А (Республика Беларусь)
    Универсальный коллиматорный прицел ПК-01 (Республика Беларусь)
    Коллиматорный прицел ПКС-07 (Республика Беларусь)
    Прицел коллиматорный ПК-06 (ПКУ-К1) (Республика Беларусь)
    Прицелы коллиматорные стереоскопическиеПСК-8, ПСК-20 (Республика Беларусь)
    Коллиматоры холодной пристрелки КХП (Республика Беларусь)
    Коллиматор холодной пристрелки КХП-П (Республика Беларусь)