Wracając do mojego kombinezonu też myślałem że może to jest skoczka jednak te jego czarne guziki są mało radzieckie i nie znalazłem żadnej nawet najmniejszej pieczątki na tym sprzęcie. Jakieś pomysły ?
Znalazłem na aukcji u wszystkim chyba znanego nowegoraiter'a naszywkę z beretem: http://www.allegro.pl/item786013442_beret_i_naszywka_specnazu_wojskowego_rosja.html .Zastanawia mnie kolor beretu. Czy napewno jest on przeznaczony dla specnazu? Czy może ma tylko przyczepioną odznakę? Wydaje mi się, że beret powinien być czerwony lub zielony.
Naszywka jest Witjażu, więc beret powinien być czerwony (lub jak kto woli - krapowy). Ale generalnie - różne specnazy noszą różnego koloru berety - czerwone, niebieskie, oliwkowe itd. w zależności z jakich jednostek się wywodzą.
Tak , zauważyłem po krzywiźnie.
Wolałem się spytać czy to produkcji "Tuły" czy może innej fabryki o podobnym symbolu lub błędna interpretacja autora zdjęcia.
Bakielit wyciągnięty z ziemi nie jest najlepszej jakości, kiedyś wykopałem akumulator niemiecki boscha w bakielitowej obudowie która zaczęła się rozsypywać podczas wyjmowania z ziemi...
Pewnie tyle co w tym ze ten mundurek w "trawe" pochodzi z czasów sojuza:)
Tak na poważnie to te kombinezki podchodzą najprawdopodobniej , pod robocze do środowiska duzego zapylenia, zanieczyszczenia (stad kaptur i te ściągacze na rękawach i nogawkach) ale to tylko moja teoria :) a
cena jak na dzisiejsze warunki w naszym kraju przeciętna.
jeśli:
a) kolekcjonujesz bagnety
b) stylizujesz się na Węgra
można się skusić...
Taa... to coś pomarańczowego jest z gumy, a dokładniej spełnia to zadanie izolatora - jak pewnie zauważyłeś bagnet ma możliwość cięcia drutów - więc czemu nie ciąć tych pod napięciem? :)
W uproszczeniu... "węgier" to taki polski 6h3 tylko w innych kolorach...
Wiem , wiem że można z nich nożyce robić. ;-) Tylko chciałem się upewnić że "to pomarańczowe" To guma izolacyjna ;-P Ale nie wiedziałem że to węgierski bagnet xD No nic dzięki za pomoc. ;-)
A ta: http://www.frontowiec.com/index.php?p214,bluza-wiatrowka-w-kamuflazu-gorad
bluza/wiatrówka to w jakim ona kamuflażu jest ,bo chyba nie w kamo "Gorod", jak podano na tej stronie przekręcając z resztą na "Gorad".Jeżeli ta kurtka jest oryginalna- rosyjska to to może być moim zdaniem jakiś miejski wzór SMK.Ale nie jestem co do tego pewien.