Niezalogowany (Zaloguj się)
  • Reklama

• Kategorie

• Konkurs

• Konkurs fotograficzny rus.mil.pl - termin nadsyłania: 02.10.2011
  • Współpracujemy

• Frontowiec.com

Vanilla 1.1.10 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1. # 1
    Krój:
    bluza
    - prosta bluza bez kieszeni
    - spory kaptur zasłaniający twarz
    - ściągacz sznurkowy w kapturze
    - ściągacz sznurkowy na dole bluzy
    spodnie
    - posiadają otwory pozwalające dostać się do kieszeni.

Kamuflaż:
    Występuje w kamuflażu 'brzoza', różniącym się odcieniami.

Wrażenia:
    KZS'y nie są mundurami, są 'maskałatami' - narzutą na mundur. Wykonany jest z siatki o małych oczkach. Są one na tyle duże, że nie ograniczają mocno widoczności (gdy założymy kaptur), i na tyle małych by nic spod spodu nie prześwitywało. Podwójna warstwa materiału na kolanach i łokciach. Bardzo dobry na lato, przewiewny i doskonale komponujący się z otoczeniem. KZS posiada kilka zaczepów na dodatkowe maskowanie (krzaczki, liście).

./uploads/sprzet_kzs/kzs_1.jpg./uploads/sprzet_kzs/kzs_2.jpg
  2. # 2
    Na Allegro pojawił się "dziwny" KZS

Z opisu:
    KZS nówka,stan idealny.Jak mi powiedział dostawca z Kaliningradu ,takie kzs szyto tylko dla piechoty morskiej.Bluza:z kołnierzem,dwie kieszenie z dołu i jedna na piersi.Odpinany kaptur,na guziki,po zdjęciu doskonale nadaje się na bandanę.Spodnie:Dwie kieszenie na udach.(...) Ps.Kolor spodni i bluzy nie różnią się tak radykalnie jak na zdjęciach,to wina oświetlenia.

źródło: http://www.allegro.pl/item382230722_ferrari_wsrod_kzs_ow.html

Ktoś widział coś takiego w użyciu?
  3. # 3
    Autor cytatu: kazikKtoś widział coś takiego w użyciu?

Ani w użyciu ani w życiu.
  4. # 4
    Dla potomnych wrzucam zdjęcia tego KZSa (za przyzwoleniem wystawiającego aukcję):
    ./uploads/sprzet_kzs_dziwny/_kzs_1.jpg./uploads/sprzet_kzs_dziwny/_kzs_2.jpg

Z tego co mi napisał, jest to zrobione ze zwykłej KZSowej siatki (Ali miał wątpliwości, czy nie z materiału KLMKowego) - z tym, że na dolnych kieszeniach przy wejściu jest naszyta płócienna taśma, prawdopodobnie po to żeby się nie strzępiły.
  5. # 5
    Autor cytatu: PotfurKrój:
    KZS posiada kilka zaczepów na dodatkowe maskowanie (krzaczki, liście).

./uploads/sprzet_kzs/kzs_1.jpg ./uploads/sprzet_kzs/kzs_2.jpg

W którym miejscu?
  6. # 6
    Na rękawach,na kapturze
  7. # 7
    Stary opis jest stary. Teraz jak o tym myślę to wydaje mi się, że Potworowi chodziło o "zaczepy" do podwijania rękawów (te "zaczepy" przypinało się do guzików po wewn. stronie maskałatu) oraz o "skracacz" kaptura (działający na podobnej zasadzie jak to podwijanie rękawów).

Co nie zmienia faktu, że faktycznie je można wykorzystać do zaczepienia trawy, czy innego zielska.
  8. # 8
    Fakt jest taki - że owe 'skracacze' nie nadają się do niczego...

W moim KZS'ie - a właściwie w dwóch jakie miałem - ściągacze i skracacze, rwały się w rękach. Wystarczyło się w tym spocić.
    Człowiek chce skrócić kaptur, pociąga za sznurki - ma sznurki urwane sznurki w rękach a kaptur nawet się nie ruszył :)
    Skracacze też. Podwiniesz rękawy, zahaczysz rękawem o cokolwiek i skracacz urwany.

Co nie zmienia faktu, że KZS jest wdzięcznym materiałem na ghilie suita (ach te amerykańskie nazewnictwo).
  9. # 9
    Z ciekawostek to pierwsze partie KZS miały zaszewkę na zamocowanie pagonów, która to często właśnie jest mylona z elementem do maskowania.
  10. # 10
    Autor cytatu: grigorijKZS z założenia miał się czepiać o wszystko.

KZS z założenia był jednorazowa "nakładka" na mundur lub "kondona OPCH", podczas działań w rejonie potencjalnego zagrożenia użyciem broni ABC a jako "maskałat" został tylko przejęty, choć nigdy do tego nie był tworzony za sowietów :)
    To tak offtopowo :)
  11. # 11
    Tak z ciekawości - co taki KZS dawał w przypadku broni ABC? Bo jakoś w głowie mi się to pomieścić nie chce...
  12. # 12
    Nie chce mi się przepisywać he he
    http://www.himvoiska.narod.ru/kzc.html klarownie opisane.
    Wiem ze to burzy poglądy/opowieści prawie całej zachodniej cywilizacji fanów sowieckiego szpeju, głownie suuuper selerów eb..., o maskałatach itp bzdetach ale ...
  13. # 13
    http://www.himvoiska.narod.ru/kzc.html
    edycja:
    ech...saper był szybszy.
  14. # 14
    Słyszałem, że po to został stworzony KZS jednak ten opis nijak nie tłumaczy mi po co? Wg mnie ochrona żadna, a że jest tani i zamiast odkażać można spalić to żaden powód. To jest tylko moja osobiusta opinia.
  15. # 15
    Patrząc przez współczesne standardy masz racje :)
    Na lata 60-70 te już coś :)
    Czy działał ten patent ???
    Podejrzewam ze nie dowiemy się nigdy, zawsze to jakieś odprężenie w psychice żołnierza że najlepsze umysły CCCP opracowały taki patent by ochronić swoich ludzi przed imperialnymi środkami ABC :)
  16. # 16
    O i tu się zgadzam. I jak nieraz historia pokazała, wynalazek znalazł lepsze zastosowanie - doskonały, tani maskałat dla bawiących się w ASG.
  17. # 17
    Interesuje mnie w jakich latach uzywano KLMK a w jakich KZS. Jeden z moich manekinów stylizowanych na Afganistan 1987r ma KZS a nie wiem czy jest to prawidłowe. W zwiazku z tym ze oryginalne fotki z afgany sa czarno-białe wiec trudno określić czy któryś z wojaków chodzil juz w KZS czy tylko w KLMK. Tak na logike zielono-białe maskowanie KLMK w Afganistanie jakos tak z daleka rzucało by sie w oczy. Już lepiej by wygladał KZS w kolorach żółto-zielonych. Tak wiec nie wiem czy ten pacjent w rogu na fotce ma prawidłowe maskowanie czy tez należy je zmienic na bardziej rzucajace sie w oczy :-)
    /lh/photo/5u2tzB8wpIr1k3mB0kBz1w?feat=embedwebsite
  18. # 18
    Na pewno oba były używane w Afganistanie. KLMK zarówno w wersji jedno- jak i dwuczęściowej.

edycja:
    http://picasaweb.google.pl/ksajkowski/Afganistan#4997172688692314130
  19. # 19
    Austriackie Jagdkommando ubrane w KZS :)
    zdjęcie z lat 1980-1990

Załączniki:

• jagd2.jpg
  20. # 20
    Tego bym się nie spodziewał.
  21. # 21
    Okazuje się, że w czasach ZSRR Austriacy kupili sporo ekwipunku radzieckiego (KSZ był traktowany właśnie jako ekwipunek, a nie umundurowanie) i nawet trochę uzbrojenia
  22. # 22
    Nieźle...
    Ale jeżeli w sumie się zastanowić to KZS faktycznie jest raczej ekwipunkiem, niż mundurem.
    Bo jest zakładany na odpowiedni mundur polowy- czyli de facto może być traktowany jako pałatka czy też OP-1 :D
  23. # 23
    Odzież ochronna OP-1 chroni skórę przed działaniem BST. KZS raczej by sobie rady nie dał z np. iperytem który jest wchłaniany przez skórę :D
    Polacy podczas misji w Kosowie masowo kupowali KZS za względu na dobry kamuflaż