Czy mi się wydaje, czy Ssz60 również w desancie malowano we wzór raczej charakterystyczny dla WDW?
tutaj dodatkowo trafiła się chyba jeszcze dość stara ładownica... jeszcze parciana :)
Hełm po lewej to Ssz-68M. Nowy produkt Nistali. Jest to ulepszona wersja strego Ssz-68, inne materiały, nowy fasunek z 3 punktowym zawieszeniem, kompatybilność z systemami komunikacyjnymi i takie taktyczne bajery. A drugi gość (ten z AK-74) ma chyba P7-2. Ale nie widzę dokładnie.
A stare parciane ładownice są wykorzystywane często gęsto. W Warunkach bojowych każda dodatkowa kieszeń jest potrzebna. Często wykorzystywana na puste magazynki lub łódki z amunicją.
No cóż... inna bajka. Czy według was byłoby sensowne malowanie Ssz60 w takim stylu, jak na zdjęciu? wiecie może dokładnie, jakimi odcieniami jest ten hełm malowany? Na pewno będzie to czarny mat, i matowy, blady odcień piaskowy, ale nie wiem dokładnie...
Z tym Ssz-60 to nie wiem. Ale widziałem malowane Ssz-68.
Pewnie chcesz żeby wyglądał nowocześnie...niestety malowaniem tego nie zrobisz. Lepiej zostaw jak jest i odkładaj kaskę na P7. Ale to moje zdanie, zrobisz jak uważasz.
Kolor to coś w RAL 7035, może RAL 7047 itp..ciężko dobrać kolor na podstawie kilku zdjęć.
Ponoć najnowszy model (2004r.) to maska "PMK-3" w pokrowcu w kamuflażu Flora. PMK-2 z tego co widzę na google Images dalej miał pokrowiec w khaki (tak wiem, że to marne źródło informacji). Same ПМК-3 są dosyć drogie (+/-60$ za maskę pgaz? kiedy GP-7 kosztuje 20zł + wysyłka na allegro).
No ale to zdjęcie jednego gościa, jak bardzo popularne są te maski to trudno powiedzieć.
Co do masek PMK-3 . Skontaktowałem się z kolekcjonerem masek przeciwgazowych, i powiedział mi, że maski PMK-3 w rozsądnej cenie pojawią się w Polsce dopiero za kilka lat. Na razie nawet nie ma co marzyć PMK-3. Ów kolekcjoner radzi, by sprawić sobie maski PMK-2, które można u niego kupić po rozsądnej cenie. Jeżeli ktoś potrzebuje jakiejś maski, piszcie na maila w moim profilu. Pozdrawiam
A czy w takim razie, maski PBF dalej są używane? Jedyne zdjęcie jakie widziałem z tą maską, to było zdjęcie gruzińskich oddziałów prewencji, w ,,Komandosie". Pomijam fakt, że jak widze tą maskę, to od razu przypomina mi się Half-life II.
Odnośnie pierwszego postu:
Orientuje się ktoś, gdzie można kupić naszywki 7 WDD? Bo zamierzamy z kumplami wziąć już jakiś konkretny kierunek rekonstrukcji, ale nie widziałem ich nigdzie w Polsce.
I w którym miejscu powinna być przyszyta ta naszywka?
Tak, z tym że tak jest przy tych okrągłych naszywkach (nowy wzór). Naszywki w kształcie tarczy widzę że nosi się po staremu, czyli flaga na lewym, rodzaj wojsk na prawym. Nie wiem czy stare przepisy obowiązują do starych naszywek. Generalnie to i tak jest burdel, czasami noszą tylko jedną naszywkę, lub w większości nie noszą ich wcale. Tak samo te żółte z grupą krwi, które powinny być na piersi - widuję bardzo rzadko.
Tu masz przykład nowego noszenia naszywek:
Już nie ma jednolitych emblematów z flagą, teraz jest oddzielna dla każdego rodzaju wojsk (dla WDW z niebieskim tłem).