Moje pytanie, poniekąd w tym temacie ale można go podczepić także po wątek o OKZK :)
Trafiły się czapki uszanki, nic ciekawego , czapka dla szeregowców i podoficerów jak każda ma doszyte guziki do podpięcia osłony OKZK
druga to wersja "trepowska" i zonk nie ma tych guzików.
Sprawdzałem czy nie były odprute, chu..owo przyszyte i odpadły, ale nic nie wskazuje by tam się znajdowały pierwotnie.
Popytał innych właścicieli takich czapek i to samo, guzików niet:)
Pytanie: czy ma ktoś wiedzę czy do wersji oficerskich nie przewidywano zasłonek OKZK do wersji zimowej, czy może szarża w CA nie pozwalała na osłabianie morale i pozycji oficerskich jakimiś tam osłonami ???
Ma ktoś może w kolekcji oficerkę z guzikami??? a ta moja i kilku kolegów to jakieś niedoróbki .
Parę dni temu nabyłem za wschodnią granicą czapkę afgankę i mam pytanie w związku z insygniami. Dostałem do niej gwiazdę i nie wiem, jak ją założyć. Szczerze mówiąc waham się nawet, czy na pewno pasuje ona do afganki. Wymiary około 23x23 mm z 20mm podwójnym kawałkiem metalu do zaczepienia. Czy mam po prostu zrobić dziurę w czole czapki i pod tą skórą która jest pod nim rozewrzeć ten podwójny kawałek metalu, czy założyć ją w inny sposób, o ile oczywiście jest do afganki?